UK flag
Croatia flag

FOBOS - Upravljački sustav za lansiranje raketa

Općenito :

FOBOS je kompaktan i brz upravljački sustav razvijen za lansiranje raketa 'Saab' RBS15B. Može upravljati s osam raketa a moguće ga je instalirati na brod ili na kopneno vozilo.

klik za povećanje

FOBOS
Funkcionalni blok dijagram.

Sustav FOBOS sačinjavaju:

FOBOS se može koristiti kao samostalni sustav ili može, na brodu, biti povezan sa radarskim sustavom za upravljanje paljbom(DEIMOS). U ovom drugom slučaju proširena je funkcionalnost sustava FOBOS s detaljnim grafičkim prikazom taktičke situacije, tablicama s podacima o ciljevima i prikazom putanje rakete(na taktičko-raketnoj konzoli - TMC).
Dakle, upravljački panel za lansiranje raketa(MFCP) može biti samostalna jedinica ili integrirana s taktičko-raketnom konzolom.

Sustav FOBOS izračunava slijedeće parametre za lansiranje:


STRUKTURA SUSTAVA

FOBOS - upravljački računalni sustav

FOBOS upravljački računalni sustav tamelji se na server-klijent računalnoj arhitekturi, a izvršava sve potrebne izračune, zahtjeve korisnika i funkcije vezane za "logiku" rakete(missile logic). Za svoje izračune, FOBOS računalo koristi podatke(brzinu i kurs broda, te njegovo ljuljanje i posrtanje, smjer i udaljenost cilja te brzinu i smjer vjetra) iz brodskih senzora. Komunikacija između sustava i korisničkog sučelja odvija se putem lokalne mreže(Ethernet LAN).


Korisničko sučelje

Standardno korisničko sučelje sustava FOBOS je upravljački panel za lansiranje - MFCP, koji je ugrađen u Taktičko-Raketnoj konzoli - TMC). U izvedbi na kopnenom vozilu upravljački panel sustava sastoji se od terminala i izbornika sa tipkama.


Spremnik za raketu

Spremnici s raketama postavljeni su na lansirnoj platformi broda ili vozila. Za povezivanje spremnika raketa sa sustavom, koriste se posebni moduli ovisni o tipu rakete(LSU+LPB)

Napomena! PCE nije isporučitelj ni spremnika niti raketa.


MOL
Mobilni obalni lanser (MOL)

GLAVNI TAKTIČKO-TEHNIČKI PODACI

Brod:
Kut ljuljanja/poniranja(roll/pitch) ±25° / ±10° max
Kutna brzina ljuljanja/poniranja 25 / 10 °/s max
Brzina 25 m/s max

Vozilo:
Kut ljuljanja/poniranja(roll/pitch) ±8° / +5 - -3° max

Mjerna područja:

RTOP12_FOBOS
Raketna topovnjača RTOP-12


Udaljenost do cilja 12 - 80 km
Dozvoljeni kut gađanja (brod) ±90°
Dozvoljeni kut gađanja (vozilo) ±110°
Brzina cilja 0 - 50 čv
Vrijeme leta 0 - 310 s
Temperatura zraka -35 - +55 °C
Brzina vjetra 0 - 30 m/sNa vrh